Flan de Mato

Flan de Mato
Foto: Jean Paul Bastiaans

Flan de Mato

11 ingredienser

30 m + tid i ugn

"Flan de mató, flan de queso eller flam de formatge som den heter på katalanska är som en korsning av ostkaka och crème caramel. Den görs normalt på en katalansk färskost som heter queso de mató som förr gjordes på get- eller fårost, men idag kan den vara gjord på komjölk. Man kan byta ut den mot ricotta som är liknande i textur, smak och fetthalt. Glöm inte att salta smeten! Det gör hela skillnaden och tar fram ostsmaken, annars känns den mest som en lite sandig crème caramel." /Johan Björkman

Ingredienser

portioner

Flan

  • 250 g queso de mató (eller ricotta)
  • 3,5 dl standardmjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 150 g ägg [ca 3]
  • 60 g äggula [ca 3]
  • 100 g strösocker
  • ca 0,25 krm salt

Karamell

  • 1 l vatten (till vattenbad)
  • 200 g strösocker
  • 50 g vatten
  • 2 msk vatten

Gör så här

Flan

  1. Mixa alla ingredienser till flansmeten i en hög bunke eller skål med en mixerstav. Försök hålla mixerhuvudet i botten på bunken, så att det inte bildar så mycket skum på ytan.
  2. Förbered formarna (som du ska göra desserten i) och en form till vattenbad innan du kokar karamellen. Det kan vara bra att lägga ett tidningspapper eller en liten trasa i vattenbadet så att formarna står still.

Karamell

  1. Koka upp 1 liter vatten till vattenbad.
  2. Blanda socker och 50 g vatten till karamellen i en kastrull och koka utan omrörning till en mörk men inte bränd karamell. När du är nöjd med färgen så ta av kastrullen från plattan och slå i 2 msk vatten så blir den inte mörkare.
  3. Häll upp karamellen i formarna så den täcker bottnen. Låt svalna så att karamellen blir hård.
  4. Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
  5. Ställ formarna i den större formen för vattenbadet och häll flansmeten i formarna.
  6. Häll det varma vattnet i den större formen så det når upp till halva formarna med flansmet.
  7. Täck formen med värmetålig plast eller ugnsfolie.
  8. Baka mitt i ugnen i ca 1 timme om du har små formar och 1,5–2 timmar om du har en stor. Känn efter när smeten är klar, den ska dallra men ha satt sig i mitten.
  9. Ta ut formarna ur ugnen, kyl i ett kallt vattenbad och ställ i kylen.
  10. Puddingen funkar att äta när den har kallnat men orkar du vänta så smälter karamellen och bildar mer sås efter ett par dagar.