Ernsts inlagda sommargrönsaker

Ernsts inlagda sommargrönsaker
Foto: Jesper Olsson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts inlagda sommargrönsaker

12 ingredienser

40 min

Inlagda grönsaker i ättikslag som håller i "evigheter". Passar perfekt i sallader, pastasåser eller på en smörgås, med dessa färgglada "pickles" piggar du upp vilken trist brödskiva som helst!

Ingredienser

Grönsaker

  • 4 paprikor, gul och röd
  • 4-5 färska salladslökar
  • 2 morötter
  • 250 g broccoli
  • 1 blomkålshuvud, litet
  • 1 vitlök

Lag

  • 3 dl strösocker
  • 2 msk salt
  • 2 dl ättiksprit 12 %
  • 3 dl vatten
  • 3-4 kvistar timjan
  • 0,5 tsk atamon (konserveringsmedel)

Gör så här

Grönsaker

  1. Dela, kärna ur och skär paprikorna i strimlor.
  2. Skär löken i 2 cm stora bitar.
  3. Skala, dela på längden och skiva morötterna i tjocka halvslantar.
  4. Skär ner broccoli och blomkål i små buketter.
  5. Halvera vitlöken tvärsöver med skalet kvar.
  6. Koka upp vatten i en kastrull.
  7. Lägg alla grönsaker i det kokande vattnet och ta från värmen. Låt grönsakerna dra i det varma vattnet i ca 10 minuter.

Lag

  1. Blanda alla ingredienser till ättikslagen i en kastrull. Koka upp ättikslagen.
  2. Häll av grönsakerna i ett durkslag, häll tillbaka grönsakerna i den nu tomma kastrullen.
  3. Häll över den varma ättikslagen och sjud på svag värme i ca 8 minuter.
  4. Lägg grönsakerna i en steriliserad burk och häll över lagen så att det täcker.