Cookie toppad med kola, choklad och hasselnöt

koket.se
Cookie toppad med kola, choklad och hasselnöt
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Cookie toppad med kola, choklad och hasselnöt

21 ingredienser

1 h + tid i kyl

”En lyxig variant av cookie som kommer imponera på de flesta! Testa att variera med dina egna smaker och toppingar. Lycka till!" /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner styck

Kola

  • 120 g grädde [1,2 dl]
  • 32 g crème fraîche [2,1 msk]
  • 0,5 vaniljstång
  • 95 g glykos [0,7 dl]
  • 115 g strösocker [1,35 dl]
  • 2 g salt [1,5 krm]
  • 36 g normalsaltat smör

Praliné

  • 75 g strösocker [0,9 dl]
  • 150 g hasselnötter
  • 2-3 g salt [1,5-2,5 krm]

Kakdeg

  • 225 g normalsaltat smör
  • 310 g farinsocker, mjukt (eller ljus muscovado) [4,13 dl]
  • 175 g vetemjöl [2,9 dl]
  • 175 g dinkel, fullkorn [2,9 dl]
  • 5,7 g salt [0,9 tsk]
  • 3,8 g bakpulver [0,75 tsk]
  • 52 g ägg [0,5 dl/ ca 1 st]
  • 125 g mjölkchoklad, hackad
  • 200 g mörk choklad, hackad

Montering och bakning

  • choklad, hackad
  • kola
  • praliné
  • hasselnötter, rostade

Gör så här

Kola

  1. Sjud upp grädde, crème fraiche och vanilj. Låt infusera på eftervärme.
  2. Gör en karamell på glykos och strösocker. Koka blandningen till 170-180 grader. Ta sedan av från värmen.
  3. Ta upp vaniljstången och häll den varma gräddblandningen över karamellen i omgångar.
  4. Koka upp kolan till 109 grader
  5. Rör eller stavmixa ner smör och salt i kolan.
  6. Häll upp kolan i en behållare och kontaktplasta. Låt svalna innan användning, helst 12 timmar.
  7. Använd kolan rumstempererad.

Praliné

  1. Mät upp en tredjedel av sockret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resterande socker lite i taget och låt det smälta.
  2. Smält sockret till en karamell, ca 160-180 grader.
  3. Häll upp karamellen på bakplåtspapper och låt stelna.
  4. Rosta hasselnötterna på 150 grader i 10-25 minuter.
  5. Mixa karamellen till ett pulver och mixa sedan ner nötterna samt saltet.
  6. Förvara i en lufttät behållare i kylen.

Kakdeg

  1. Blanda samman rumstempererat smör och farinsocker i ca 2 minuter.
  2. Tillsätt vetemjöl, dinkel, salt och bakpulver.
  3. Tillsätt ägget och blanda degen tills du kan rulla ihop en boll och trycka ihop den utan sprickor.
  4. Tillsätt den hackade chokladen.
  5. Låt degen vila i kylen minst 1 timme, helst över natten.

Montering och bakning

  1. Dela upp degen till 20 lika stora bitar som väger ca 60 g styck. Rulla bitarna till bollar som du plattar till.
  2. Nu kan du frysa in kakorna obakta upp till 1 månad.
  3. Baka kakorna kalla på 180 grader i 7-9 minuter utan varmluft. Du kan även baka frysta kakor, ca 10-12 minuter.
  4. Toppa kakorna med hackad choklad direkt efter ugnen.
  5. Dekorera med kola, praliné och hackade rostade hasselnötter. Jag använder mig utav en spritspåse vid dekorering.