Citronkokt sparris med brynt hasselnötssmör och skinka

Citronkokt sparris med brynt hasselnötssmör och skinka
Foto: Charlotte Gawell
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Citronkokt sparris med brynt hasselnötssmör och skinka

12 ingredienser

20 m

"Färsk sparris är en av vårens främsta delikatesser. Det brynta nötsmöret lyfter rätten ytterligare." /Leif Mannerström

Ingredienser

portioner

Citronkokt sparris

  • 12-15 vita sparrisar
  • 2 citroner
  • 1 l vatten (till kokning)
  • 2 tsk salt
  • ca 1 krm strösocker
  • 2 msk smör

Brynt hasselnötssmör

  • 1 dl hasselnötter, skalade
  • 100 g smör
  • 1 msk soja (kikkomansoja)
  • ca 1 krm salt

Till servering

  • 8 skivor lufttorkad skinka, tunna
  • färsk körvel

Gör så här

Citronkokt sparris

  1. Skär bort den träiga delen längst ner på sparrisen. Skala sparrisen noggrant från knoppen och nedåt (spara gärna skalen till en soppa).
  2. Tvätta citronerna och skär av det yttre gula skalet med en potatisskalare, pressa ur saften i en skål.
  3. Koka upp vattnet i en kastrull med plats för sparrisen. Tillsätt salt, socker, smör, citronskal och -saft. Lägg ner sparrisen och sänk värmen. Koka på svag värme 5 minuter tills den mjuknar men har kvar tuggmotstånd. Känn efter med en potatissticka.
  4. Dra av kastrullen från värmen, fiska upp citronskalen och låt sparrisen dra några minuter i lagen.

Brynt hasselnötssmör

  1. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en torr panna, strö över en nypa salt.
  2. Ta upp nötterna ur pannan och bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Lägg i nötterna igen och tillsätt en skvätt soja.

Till servering

  1. Lägg upp sparrisen på ett serveringsfat och slå hasselnötssmöret över, toppa med lufttorkad skinka och färsk körvel.