Citronkladdkaka med lakritsgrädde

Citronkladdkaka med lakritsgrädde
Foto: TV4
Tone Sekelius
Tone Sekelius

Citronkladdkaka med lakritsgrädde

12 ingredienser

Kladdkaka med fräsch smak av citron och saltlakritsgädde serveras elegant under en kupol av sockerkaramell.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 225 g smör
  • 4 citroner, finrivet skal + 1 dl saft (ekologiska)
  • 3 dl strösocker
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 ägg

Lakritsgrädde

  • 3 dl grädde
  • ca 10 turkisk peppar

Sockerkaramell

  • 4 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1 msk citronsaft

Till servering

  • passionsfrukt

Gör så här

Citronkladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smöret i en kastrull, häll över i en bunke
  3. Riv ner skalet från alla citroner i smöret (bara det yttre, gula skalet eftersom det vita gör kakan bitter).
  4. Pressa ner citronsaften. Ha i socker och ägg
  5. Sikta ner resterande ingredienser och rör ihop försiktigt till en jämn smet.
  6. Smöra en ugnsform som inte är för stor så att kakan får lite höjd. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
  7. Låt svalna och ställ sedan i kylen fram till servering, den får gärna stå i kylen några timmar för en bra och kladdig konsistens.

Lakritsgrädde

  1. Vispa grädden fast. Mortla eller mixa karamellerna.
  2. Tillsätt det mortlade, lite åt gången, till grädden. Blanda ihop emellan och smaka av efter hand så du får den intensitet av lakrits du vill ha.

Sockerkaramell

  1. Häll strösocker i en kastrull, häll på vatten och citronsaft. Blanda inte!
  2. Låt stå på medelvärme, utan att röra om, tills du ser att sockret börjar smälta. Om man rör om innan kommer sockret kristalliseras och inte bli fint transparent.
  3. Håll koll när det är helt smält och börjar bubbla, nu är det inte långt kvar tills det börjar få färg.
  4. När sockret får färg, ta bort kastrullen och låt det svalna av lite.
  5. Rulla en kavel eller flaska i bakplåtspapper och ringla den aningen avsvalnade karamellen över pappret. Är karamellen för varm rinner den av direkt, är den för kall blir det för tjocka bitar. Om den är för kall går det bra att värma på den försiktigt.
  6. När den ringlade karamellen stelnat, dra ut kaveln och avlägsna försiktigt pappret från karamellen
  7. Servera kladdkakan med lakritsgrädde, färsk passionsfrukt och en bit karamellskal