Chokladfondant med vaniljglass och hallonspegel

Chokladfondant med vaniljglass och hallonspegel
Foto: Tv4

Chokladfondant med vaniljglass och hallonspegel

16 ingredienser

40 m + tid i kyl

Chokladfondant med vaniljglass och hallonspegel blir ett lyxigt avslut på en trevlig middag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladfondant

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad (70%)
  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • smör (till formarna)
  • strösocker (till formarna)

Hallonspegel

  • 100 g frysta hallon
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk vatten

Vaniljglass

  • 2 vaniljstänger
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 150 g strösocker

Gör så här

Chokladfondant

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  2. Smörj formarna och täck dem med socker.
  3. Dela smör och choklad i bitar och smält försiktigt ihop i en kastrull.
  4. Mät upp äggulor, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet med elvisp.
  5. Sikta ner vetemjölet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt runt med en slickepott bara precis tills att allt är blandat.
  7. Fyll två tredjedelar av formarna med chokladsmeten.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter. Tiden varierar från ugn till ugn och beroende på storleken på formarna. Testa dig fram!
  9. Låt formarna svalna lite innan du vänder dem upp och ner på en tallrik.
  10. Servera med en kula glass och hallonspegel.

Hallonspegel

  1. Koka ihop alla ingredienser i en kastrull i några minuter.
  2. Sila bort hallonkärnorna och låt svalna i kylskåp.

Vaniljglass

  1. Dela vaniljstängerna på mitten och gröp ur dem.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull under omrörning.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen och vispa under tiden.
  5. Häll tillbaka smeten i kastrull och värm försiktigt till 84 grader.
  6. Sila smeten och ställ i kylen över natten.
  7. Kör sedan smeten i en glassmaskin.