Gräddbullar, skumbollar och mums mums - kärt bakverk har onekligen många namn. Här är konditor Johan Sörbergs glutenfria och laktosfria recept på godbiten.
choklad, att doppa i (se tips ovan om temperering)
annan valfri smaksättning
Gör så här
Mandelbottnar
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda mandelmassa, socker och äggvita klumpfritt.
Spritsa ut tunna bottnar, ca 4 cm i diameter. Grädda tills de stelnat (5-10 minuter, beroende på tjocklek).
Skum
Sjud vatten och agar agar. Tillsätt glukos och socker. Koka till 115 grader. När temperaturen är ca 100 grader, börja vispa äggvitan.
Häll sockerlagen (115 grader) i en tunn stråle i äggvispet samtidigt som du vispar på låg hastighet. Höj hastigheten i ett par minuter och sänk därefter och vispa tills skummet svalnat.
Spritsa ut skummet på mandelbottnarna.
Du kan smaksätta innan eller efter du har doppat skumbollarna i choklad. Doppa skumbollarna i tempererad choklad och låt stelna.