En älskad klassiker med karaktäristisk krämighet och fräsch smak.
Läs mer
Ingredienser
Botten
125 g digestivekex
1 tsk vallmofrö
40 g osaltat smör
Fyllning
5 g gelatin (eller 2 blad)
2 dl vispgrädde
1 blodgrapefrukt
200 g Philadelphia Original, rumstempererad
3 tsk florsocker
1 äggvita
5 msk blodgrapefrukt, saften
färsk mynta
Gör så här
Bottnar
Placera 6 runda små formar om 7 cm på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Placera plastfolie för baking runt insidan av varje form för att förhindra ostkakan från att fastna på sidorna av formen.
Kör kexen i en matberedare, eller placera dem i en plastpåse och krossa dem fint med en kavel eller för hand. Blanda de fint krossade kexen och vallmofröna i en skål och tillsätt sedan det smälta smöret. Blanda väl. Tryck ut 25 g av blandningen i botten på varje form. Ställ in formarna i kylskåpet i 30 minuter.
Fyllning
Blötlägg gelatinblad i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter, krama ur. Ta 5 msk av grädden och värm i en skål i cirka 10 till 15 sekunder i mikrovågsugnen och smält de 2 väl urkramade gelatinbladen, rör om tills blandningen är helt kall.
Skala grapefrukten och skär ut klyftor. Välj cirka 5 klyftor, lägg klyftorna på hushållspapper och låt torka. Pressa resterande grapefrukt till 5 msk juice.
Blanda socker och Philadelphia i en skål tills blandningen är slät, i ca 3 minuter. Tillsätt grapefruktjuicen eller extraktet.
Vispa grädden med elvisp, tillsätt 3 msk socker, en i taget. Vispa grädden hårt. Ställ åt sidan och förvara kallt. Vänd i den kalla grädden och gelatinblandningen i Philadelphian och sockerblandningen. Blandningen kommer verka som att den separeras, använd en visp tills den är slät.
Vispa äggvitorna hårda i en separat skål. Vänd i vispgrädden i färskosten och gelantinblandningen. Rör om försiktigt. Vänd därefter i den hårt vispade äggvitan.
Skeda i en tredjedel av fyllningen i varje form ovanpå kexbottnen. Strö lite grapefrukt över blandningen och skeda i ytterligare ett lager av fyllningen. Upprepa med mer grapefrukt och avsluta med ännu ett lager fyllning. Jämna till ytan.
Täck försiktigt med plastfilm och ställ in i kylskåpet i mellan 2-3 timmar.
Vid servering tryck ut ostkakan genom att försiktigt trycka upp bottnen ur formen. Dekorera med grapefruktklyftor och mynta.