Ceviche de Aji Amarillo

Ceviche de Aji Amarillo
Foto: Tv4

Ceviche de Aji Amarillo

Av: Axel - Stockholm 5

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h

Axel bjuder på en festlig förrätt bestående av lax och räkor.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g räkor med skal
  • 125 g lax, fryst
  • 1,5 gul paprika [200 g]
  • 1 Aji Amarillo (eller valfri chili)
  • 100 g stjälkselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 silverlök
  • ev 1 fiskbuljongtärning [5 dl]
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl öl (eller kolsyrat vatten)
  • frityrolja
  • 4 limefrukter
  • 1 kruka färsk koriander
  • salt

Gör så här

  1. Dela upp samtliga ingredienser i skålar.
  2. Skala räkorna och spara skalen i en kastrull.
  3. Tina och hacka upp laxbiten i små tärningar.
  4. Skala paprika samt chili och hacka i bitar.
  5. Hacka en halv stjälk selleri, skala vitlök och skiva silverlöken tunt.
  6. Täck räkskalen med vatten och koka upp, stäng av plattan. Smaka av med lite salt och eventuell fiskbuljong. Låt stå och svalna i ca 15 minuter.
  7. Mixa paprika, vitlök och selleri tillsammans med ca 1,5 dl av buljongen med en stavmixer.
  8. Tillsätt ca 80 g skalade räkor samt ca halva silverlöken och fortsätt mixa. Smaka av med salt.
  9. Fyll en kastrull med olja på hög värme. Ju mindre kastrull desto mindre olja, men några friterade räkor ska kunna flyta runt där i.
  10. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
  11. Tillsätt öl och blanda till en trögflytande smet.
  12. Ta 6/10 av räkorna och lägg i frityrsmeten, rör runt.
  13. Fritera räkorna tills de är krispiga och gyllenbruna.
  14. Blanda laxen med lime och rör om tills laxen får en något ljusare färg.
  15. Blanda cevichesåsen från tidigare med resterande räkor i en större skål.
  16. Fiska upp laxbitarna med en sked och blanda även ner dem i skålen.
  17. Smaka av och tillsätt resterande limejuice från laxen till önskad syra.
  18. Häll upp cevichen i glas och toppa med friterade räkor, silverlök och koriander.