apelsinskal (skalremsor utan det vita från en apelsin)
1 dl strösocker
1 dl vatten
Chokladflarn
50 g mörk choklad 70 %
50 g vit bakchoklad
Gör så här
Brownie
Värm ugnen till 175 grader. Grovhacka och rosta mandeln i ca 10 min i ugnen. Smält smöret och chokladen, låt svalna något.
Blanda ner resten inklusive mandeln och rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en 20x30cm form med smörat bakplåtspapper.
Grädda ca 20 min, låt svalna och tryck ut cirklar med kakmått eller glas med ca 6cm i diameter.
Mousse
Sjud grädden och tag av från plattan precis innan den börjar koka. Riv chokladen fint och smält med grädden, rör noga och sakta så att allt verkligen smälter jämnt. Torka bunkens insida så att den är ren från chokladspån.
Täck ytan med plastfilm och ställ i frysen 20 min eller i kylen över natten så det blir riktigt kallt. Om du väljer den snabba varianten att kyla i frysen så är det bra om bunken är riktigt vid i botten så moussen hinner kylas snabbt och jämnt. Vispa upp till ett härligt fluff.
Apelsinsås
Koka upp apelsinsaft och tillsätt sedan skal och maizena och vispa jämnt. Tillsätt sedan smöret och låt svalna.
Kanderade apelsinskal
Koka upp vatten och socker. Lägg i skalremsorna och småkoka i ca 10 min. Lägg skalen på en tallrik för att svalna och stelna till litegrann.
Chokladflarn
Smält chokladen var för sig i vattenbad och bred sen ut den mörka chokladen på ett bakplåtspapper. Ringla över den vita chokladen och dra sen med en kniv i smeten så det blir snygga mönster. Lägg in arket i frysen så det stelnar. Tag fram det några minuter innan det skall skäras i trekanter.
Montera desserten
Lägg browniebotten på ett fat och spritsa moussen som ett halvt torn på rundeln. Lägg chokladflarnet på snedden på tornet och spritsa sen vidare på tornet så det får en topp. Ställ några kanderade apelsinskal på toppen av tornet och ringla apelsinsås runt hela desserten.