Sätt ugnen på 185 grader. Skala och hacka löken. Stek den i rikligt med olja.
Mosa fetaosten. Blanda den med spenat, stekt lök och sumak. Smaka av med salt och peppar.
Ta fram filodegen. Lägg arken med kortsidan mot dig. Klicka ut 2-4 msk av fyllningen längs med kortsidan, ganska långt ner på filodegsarket, spara ca 15 cm marginal mot andra kanten. Rulla sedan ihop till “cigarrer”, ganska fasta.
Lägg dem tätt bredvid varandra, med skarven ner, i en ugnssäker form. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills de har fått fin färg.
Tomat- och gurksallad
Skala, halvera och strimla rödlöken. Blanda löken med salt och citronsaft, det gör den lite mildare. Skär gurkan och tomaterna i fina tärningar. Hacka persiljan. Blanda allt med olivolja.
Tsatsiki
Riv gurkan grovt. Skala och finriv vitlöken. Mosa ev vitlöken med lite salt till en puré för en tydligare vitlökssmak. Blanda yoghurten med gurka och vitlök. Smaka av med salt och peppar.