Bombas

Bombas
Foto: Jean Paul Bastiaans

Bombas

25 ingredienser

30 m

"Originalet innehåller köttfärs och lök som steks och läggs i en potatiskrokett som sen friteras och toppas med vit och röd sås – stubin och eld. Jag har bytt ut köttfärsen mot hackad svamp, minst lika gott om inte godare. " /Johan Björkman

Ingredienser

portioner6 - 8

Salsa aioli

  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 dl standardmjölk
  • 2 dl solrosolja
  • 3 msk citronsaft, pressad
  • salt

Salsa picante

  • 1 msk olivolja
  • 10 g vetemjöl
  • 3 g sött paprikapulver
  • 3 g starkt paprikapulver
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Bombas

  • 100 g svamp, hackade (t.ex. kantareller)
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 0,5 dl vitt vin
  • 400 g fast potatis, kokt och skalad
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 dl ströbröd
  • 1 l neutral olja (till fritering)
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

Salsa aioli

  1. Blanda vitlök, mjölk och olja i ett litermått.
  2. Stick ner en stavmixer i botten och dra den försiktigt uppåt så att en majonnäsliknande sås bildas.
  3. Tillsätt citronsaft och salt och mixa vidare.
  4. Späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt.

Salsa picante

  1. Värm olivolja, mjöl och paprikapulver i en kastrull på låg värme tills det blandas. Rör så att det inte bränns vid.
  2. Koka upp buljongen i en annan kastrull.
  3. Slå buljongen över mjölblandningen, sänk värmen och koka på låg värme i ca 5 minuter så att mjölsmaken försvinner. Rör under tiden. Smaka av med salt och peppar.
  4. Låt svalna.

Bombas

  1. Stek svampen i olja tills den får lite färg och vattnet dunstar.
  2. Tillsätt lök och vitlök och svetta ca 5 minuter, det ska inte ta mer färg.
  3. Slå på vinet och låt det koka in i svampen.
  4. Krossa potatisen grovt och blanda med svampen till en smet. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rulla smeten till bollar på ca 35 g (originalet är större, typ 50 g).
  6. Vänd bollarna först i mjöl, sen äggblandning och sist ströbröd.
  7. Värm oljan till 180 grader.
  8. Fritera några bollar i taget ca 3–4 minuter tills de får fin färg och är varma rakt igenom.
  9. Lägg bollarna på hushållspapper och låt rinna av lite.
  10. Servera med en klick vit sås och en röd droppe.