Boeuf Bourguignon med rostade potatisar och rotsaker

Boeuf Bourguignon med rostade potatisar och rotsaker
Foto: TV4

Boeuf Bourguignon med rostade potatisar och rotsaker

Av: Christer - Boden

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

2 h

Klassiska köttgrytan här gjord på viltkött. Serveras med rostade rotsaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Boeuf Bourguignon

  • 800 g älgstek (biff eller högrev)
  • 1 msk smör, till stekning
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk viltfond
  • 75 cl hemgjord rödbetssherry (eller rödvin)
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 10 steklökar (små)
  • 200 g champinjoner (små)
  • 150 g rökt sidfläsk
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Rotsaker

  • 4 potatisar
  • 2 rödbetor
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Boeuf Bourguignon

  1. Bryn köttet i en het stekpanna med smör och olja. Salta och peppra efter behag och lägg över köttet i en gryta.
  2. Skär morötterna, lök och vitlöken och bryn dessa i stekpannan med tomatpuré. Pudra över mjöl och rör om så allt fördelas jämt. Tillsätt vin, timjan och lagerblad i stekpannan. Koka upp i stekpannan under omrörning.
  3. Häll över allt i grytan, tillsätt fond och vin så det täcker köttet. Låt köttet småkoka i 1,5 timme. (För högrev får man plussa på tiden för efterstekning)
  4. Skålla smålökarna så att skalen lossnar.
  5. Skär fläsket i mindre skivor och stek det i pannan. När fläsket börjar bli färdigt tillsätt champinjonerna. Lägg i smålökarna, fläsket och champinjonerna i grytan med köttet och låt sjuda i några minuter. Servera direkt.

Rostade potatisar och rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skär potatisarna, de skalade rödbetorna, morötterna och palsternackorna i klyftor. Pressa vitlöken.
  3. Blanda allt i en ungsäker form, salta och peppra efter behag och ringla över olivolja.
  4. Rosta i ugn i 25-30 minuter.