Bästa vinet till grillade grönsaker
Hos en del färska grönsaker, till exempel rosésallad och tomater, hittar vi bitterämnen som gör att vinet smakar som ett te som dragit i 20 minuter.
I vinländer, som till exempel Frankrike, är det därför vanligt att salladen kommer fram som sista rätt, när vinet är uppdrucket. Men om vi grillar grönsaker, som zucchini, tomater och rotfrukter, försvinner bitterheten och ibland framträder en liten ”sötma” vilket gör grönsakerna utmärkta att kombinera med vin.
Om måltiden består av enbart grillade grönsaker är oftast ett torrt vitt aromatiskt fruktigt vin ett bra alternativ.
Maya Samuelssons tips på två fruktiga vita viner:
Alvarinho Contacto 2021. Nr 6707, 127 kr
Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2020. Nr 70626, 164 kr
Fler tips på vin till grillade grönsaker:
Marin Bianco, 2017. Nr: 2287, 149 kr (ordervara)
Girolamo Russo 'a Rina Etna Rosso, Nr: 51402 (Ordervara), 234 kr