Baklavabollar med glass

Baklavabollar med glass
Foto: Tv4

Baklavabollar med glass

17 ingredienser

30 m + tid i kyl

De här festliga baklavabollarna serveras med en krämig glass smaksatt med granatäpple.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • ca 2 msk glykos
  • 6 äggulor
  • citronskal
  • 2,5 dl granatäpplejuice
  • 2 msk granatäpplesirap
  • ca 1 dl granatäpplekärnor
  • röd hushållsfärg
  • ca 0,25 krm salt

Baklava

  • 125-175 gram färsk kadayif (1 nypa per bakelse)
  • 70 g ghee
  • 0,5 dl valnötter, hackade
  • 0,5 dl pistagenötter, hackade

Servering

  • färska bär
  • ljus sirap

Gör så här

Glass

  1. Blanda mjölk, grädde och vaniljpulver, låt sjuda.
  2. Blanda mjölkblandningen med socker och glykossirap tills sockret smält.
  3. Blanda äggulorna i en annan behållare och häll försiktigt i mjölkblandningen.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på låg temperatur till ca 78 grader, rör om under tiden.
  5. Riv ner citronskal.
  6. När temperaturen är 78 grader så ta bort kastrullen från spisen och häll i granatäpplejuice, granatäpplesirap, granatäpplekärnor och karamellfärg.
  7. Låt stå i kylen ca 1 timme, ju längre den får vila i kylen desto godare glass.
  8. Kör sedan glassmeten i en glassmaskin.

Baklava

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Blanda ihop kadayif med ghee väl.
  3. Använd en liten skål med plastfolie och tryck ned kadayifen ordentligt i botten.
  4. Tillsätt hackade nötter och ytterligare kadayif, pressa hårt med fingrarna.
  5. Lyft plastfolien och snurra runt så de formar sig som små bollar.
  6. Tillaga bollarna i ugnen tills de blir gyllenbruna, ca 15 minuter.

Servering

  1. Servera baklavabollarna med en kula glass och valfria färska bär.
  2. Ringla lite ljus sirap över baklavan innan servering.