Kålartikel omslag

7 goda kålsorter att odla hemma

Mättande, hälsosamt, krispigt, trendigt och traditionellt på samma gång! Går det att hitta en bättre grönsak än kål? Kål blir en otippat mångsidig råvara att använda i matlagningen och rolig att odla hemma. Här är 7 olika populära sorter!

Bladkål

Bladkål är ett samlingsnamn för flera sorters kål och man menar då den unga växten med lösa blad, innan kålen växer till sig och bildar en fast huvudkål. Vanligtvis pratar man om grönkål, svartkål, purpurkål eller asiatiska sorter som pak choi. Grönkål och svartkål är populära i smoothies, sallader och som krispiga grönkålschips. Fulla med fiber, antioxidanter och god smak!

Odling: Bladkål trivs bäst i svalt väder. Så fröna direkt i jorden på våren eller sensommaren. Håll jorden fuktig och skörda bladen regelbundet för att uppmuntra ny tillväxt.

Kökets trädgård bladlkål Lär dig mer om att odla bladkål! Se Kökets trädgård avsnitt 10: Odla kål.

Vitkål

Vitkål är vår mest populära kålsort! Med sin milda och krispiga smak är den en är perfekt för sallader, soppor och fermentering till surkål. Givetvis går de klassiska rätterna kåldolmar, kålpudding och coleslaw alltid hem! 

Odling: Vitkål delas in i sommarkål, höstkål och vinterkål. Sommarkålen äts tidigagre på säsongen och är färsk, medan både höst- och vinterkål odlas för att lagras. Så fröna inomhus 4-6 veckor före planerad utomhussådd när risken för frost är över. Omskola när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är några centimeter hög. Väl utomhus, avhärda och ge sedan plantorna gott om utrymme att växa och vattna regelbundet.

Grillad spetskål

Spetskål

Spetskål är nära släkt med vitkål och är ungefär detsamma som sommarkål, men med en spetsig form. Spetskål är lite mildare än vitkål och passar perfekt att strimla till en kålsallad men är även riktigt god som ugnsbakad eller grillad. Spetskål funkar till det mesta!

Odling: Odla spetskål på samma sätt som vitkål, men den mognar snabbare och kan skördas tidigt på sommaren. Skydda gärna plantorna från skadedjur med ett nät.

Rödkål

Rödkål

Hur vacker är inte rödkål? Den fina röda färgen är inte bara dekorativ utan även nyttig och antioxidantrik. Testa att byta ut vitkål mot rödkål i en coleslaw så blir den vackert rosa!

Odling: Odla rödkål på samma sätt som vitkål. Rödkål trivs i något surare jord. Den är också ganska köldtålig och kan skördas sent på hösten.

Brysselkål

Brysselkål

Små kålhuvuden som är lika gulliga som goda. Brysselkål har en nötaktig och lite bitter smak och är rika på fiber, vitaminer och mineraler. Brysselkålen är mångsidig och behöver inte alltid kokas. Prova halvera kålen och smörstek i en stekpanna, rosta i ugnen eller gör en krämig gratäng.

Odling: Brysselkål kräver en lång växtsäsong, så börja med att så fröna inomhus tidigt på våren. Plantera ut när plantorna är cirka 15 cm höga. Skörda från botten av stammen uppåt när kålhuvudena är fasta. Smaken blir bara bättre efter några ordentliga frostnätter och den kan stå ute hela vintern.

Blomkål i ugn

Blomkål

Mums för den smöriga och milda blomkålen! Den är mångsidig i köket och kan användas i allt från gratänger, som ugnsrostad, i soppa och lena puréer. Har du testat göra blomkålsris? Råriv blomkålen på den grova sidan av rivjärnet och servera i stället för ris - det blir både nyttigt och gott!

Odling: Även blomkål odlas på samma sätt som vitkål. Så fröna inomhus tidigt på våren och plantera ut när frostrisken är över. Blomkål behöver mycket vatten och näring, så ge plantorna gödsel regelbundet.

Savoykål

Savoykål

Savoykål påminner om vitkål men är lite mildare i smaken och med krusiga vackra blad. Passar perfekt som finstrimlad i sallad, men lika bra varm, stuvad, blancherad, som dolmar eller i en wok.

Odling: Så fröna på våren, 4-6 veckor före beräknad utplantering, och plantera ut när risken för frost är över. Håll jorden fuktig och skörda bladen när de är fullt utvecklade.

Givetvis finns det mängder med olika kålsorter och de flesta trivs utmärkt i vårt klimat. Testa till exempel att odla purpurkål, flower sprout, pak choi, fioretto eller broccoli.

Skydda kålen mot kållaver

För att skydda dina odlingar mot kållarver och kålfjärilar kan du täcka plantorna med kålnät. Samplanera gärna med örter, blommor eller tomat som doftar starkt, eftersom doften kan förvirra kållarverna. Håller sig inte skadedjuren borta ändå? Då finns det miljövänliga bekämpningsmedel att ta till. Fråga i en blomsterhandel så får du hjälp.

Goda recept med kål

Zeta Pinsa med grönkål och burrata
Anamma Öppen lasagne med vispad mozzarella ny
Lätt kycklingmacka Lönneberga